hh

Przepis na zupę rybną w 10 minut

Jakiś czas temu recenzowałem zupę rybną bouillabaise u Rysia. To co mnie wkurwiło w tej zupie to cena 32 zł podczas, gdy została wykonana z gotowego wywaru, który bez problemu kupicie w dużych marketach (foto poniżej). Gdy idziemy do restauracji i płacimy tyle hajsu oczekujemy, że kucharz przygotuje wszystko sam, a nie skorzysta z gotowców. Przedstawiam, więc przepis jak samemu ugotować zupkę rybną z tego samego gotowca (i za połowę ceny).

Soupe de poissons

Składniki:

1. Zupa rybna w słoiku Soupe de poissons
2. Wkładka rybna
3. Świeże zioła
4. Papryczka chilli
5. Cytryna
5. Twardy ser
6. Gęsta śmietana
7. Kapary lub oliwki
8. Bagietka lub paluch

Gotowanie zupy

Zaczynamy od bazy, czyli wywaru rybnego Soupe de poissons. Do kupienia jest w sieci sklepów Carrefur, duży słoik za 22 zł (wystarcza na 3 porcje zupy). Wywar ten jest mętny, gęsty i co istotne przygotowany bez wspomagaczy i chemii.

Reklama: lunche na Starym Mieście Poznań

Wywar wlewamy do garnka i wstawiamy na średni gaz. Dodajemy do niego papryczkę chilli (w całości, lub posiekaną jeśli zupa ma być ostrzejsza). Wciskamy do zupy pół cytryny. Wywar jest dość gorzkawy, więc cytryna przełamie smak. Do zupy dorzucamy ulubioną wkładkę rybną. Może być łosoś, miruna, mintaj, bądź owoce morza. Ja zdecydowałem się na krewetki w całości (10 sztuk za 12 zł), oraz mrożonego mintaja (3 zł). Pozwalamy się wywarowi zagotować i pogotować 10 minut, aż wkładka dojdzie. To w zasadzie wszystko.

Sposób podania

Bagietkę kroimy na ukos i wsadzamy do piekarnika (można natrzeć czosnkiem lub posmarować masłem czosnkowym) na kilka minut, żeby ją zrumienić. Do talerza wkładamy kilka kaparów lub oliwek, zalewamy zupą, ścieramy na wierzch twardy ser (np. mimolette lub grana padano), dajemy kleksa ze śmietany, a całość obsypujemy świeżym zielskiem (ja użyłem kolendry, są ponoć ludzie, co jej nie lubią, ale moim zdaniem to nie ludzie) i świeżo zmielonym pieprzem.

W ten sposób mamy pyszną zupę rybną w cenie, co prawda około 40 zł, ale za to trzy porcje. Smacznego!