Czym w ogóle jest zupa rybna? To rodzaj zupy, której podstawowym składnikiem jest wywar mięsa i ości ryb – niektórzy dodają również do niej owoce morza – te jednak zupełnie zmieniają jej smak i zapach. W kuchniach wielu krajów występują zupy rybne, każda niesamowicie się od siebie różni. Oczywiście każdy z nas zna Polską wersję zupy rybnej – tej przyrządzanej na Wigilijną kolację.
Przepis na zupę rybną?
Oczywiście każdy z nas – mieszkających w różnych rejonach Polski, a nawet po sąsiedzku przyrządza inaczej zupę rybną – twierdząc, że to właśnie taka jest najsmaczniejsza. Nie mówiąc już, że całkiem inaczej przyrządzają ją osoby z różnych krajów. My mamy jednak swój ulubiony przepis na zupę rybną, a wierzcie kosztowaliśmy ich już dziesiątki i chcemy podzielić się tym najsmaczniejszym (według nas oczywiście) z wami!
Reklama: oazaseksu.pl
Nasz ulubiony przepis:
Składniki: ok kilograma ulubionej ryby, najlepiej słodkowodnej oczywiście, 1,5 litra wody, przyprawa do ryb, por, seler, marchewka, pietruszka, cebula, przyprawy (według uznania – podobnie zresztą jak z warzywami, bo nie każdy za wszystkimi wymienionymi przepada, więc możemy je pominąć), sok z cytryny do smaku, łyżka masła, łyżka mąki, słodka śmietanka (1/4 szklanki 30%) i natka pietruszki (posiekana – opcjonalnie).
Przygotowanie jest oczywiście dziecinnie proste…
Gotujemy około 15 minut warzywa, dodając do nich przyprawy.
Następnie dodajemy rybę (pokrojoną na kawałki) + przyprawę do ryb i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Wszystko przecedzamy przez gęste sito, pozostaje nam bulion rybny, który możemy doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem…
Robimy zasmażkę (z masła i mąki), wlewamy do bulionu, chwilę mieszamy i zagotowujemy.
Teraz kroimy warzywa na małe kawałeczki, wrzucamy do zupy i dodajemy śmietankę. Rybę obieramy z ości (jeśli je ma) i również dodajemy do zupy.
Gotowe!
Po gotowe dania serwowane w restauracjach zapraszamy na znajdzlunch.pl/Warszawa