portal zdrowie zupa rybna e-womenshealth.pl
hh

Jakie ryby wybrać na zupę

Zupa rybna zalicza się do potraw zdrowych, bowiem ryba posiada dużo kwasów omega3. Podczas obróbki termicznej ryby, jaką jest gotowanie utlenianiu ulega mniej kwasów niż ma to w przypadku jej smażenia. Przygotowując zupę rybna istotą jest jakość ryby i jej świeżość.

Mieszkańcy nadmorskich miejscowości mają ułatwione zadanie w wyborze odpowiedniej ryby na zupę. Udając się prosto do portu rybackiego mamy pewność, że rybak zaproponuję nam najświeższą rybę złowioną danego dnia oraz doradzi jej gatunek odpowiedni na zupę.

Jeśli jednak dostęp do portu nie jest twoim najlepszym rozwiązaniem zakupu dokonasz z pewnością w sklepie. Na zupę idealnie daje się łosoś, szczupak, dorsz, pstrąg, halibut, monkfish. Śledzie i makrele nie nadadzą się na zupę, ponieważ są tłuste i twarde.

Jak ocenić świeżość ryby?

  1. Zapach. Zaufaj swojemu węchowi, świeże ryby posiadają zapach morza.
  2. Oczy. Zwróć uwagę na rybie oczy. Powinny być przejrzyste.
  3. Skrzela. Czerwone skrzela są oznaką świeżości.

Wskazówki dotyczące wyboru ryby i jej obróbki w przygotowaniu zupy?

  1. Nie wybieraj Tuńczyka – szybko wysycha podczas gotowania.
  2. Zupę gotuj z ości, łba i skrawkach ryby. Dzięki temu zupa będzie mocno rybna.
  3. Płaskie i cienkie filety nie będą odpowiednie na zupę. Mięso się rozgotuje a zupa będzie mdła.
  4. Rybę gotujemy na wolnym ogniu.

Jakie dodatki dobrać do wywaru?

  1. Włoszczyzna jest podstawą prawie każdej zupy. Gotując potrawę rybną wybierz jedynie marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę lub por.
  2. Liść laurowy oraz gałka muszkatołowa dodadzą wyrazistości smaku.
  3. By dodać pikanterii użyj również czerwonej słodkiej lub ostrej papryki.

Zupa rybna najlepiej smakuje z grzankami. Jeśli chcesz poeksperymentować proponujemy zupę rybną z wędzonego pstrąga gotowanym w piwie.

Zupa rybna z pewnością w piszę się w dietę osób dbających o zdrowie. Jeśli szukasz więcej inspiracji zdrowotnych znajdziesz je na portalu zdrowie http://e-womenshealth.pl/ – zobacz koniecznie.