Świadomy wybór garnków

Zupa jest jednym z najczęściej spożywanych posiłków w naszym kraju. To bardzo dobrze, ponieważ zupy są bogactwem składników odżywczych, oczywiście w zależności od tego o jakiej zupie mówimy. Sami możemy dowolnie wybierać składniki, wpływając w ten sposób na jej smak. Zupa jest potrawą o bardzo długiej historii, a w czasach pierwotnych była przygotowywana poprzez wrzucenie rozgrzanego kamienia do dołu wyścielonego skórami i wypełnionego wodą z różnymi pozostałościami z polowań. Dziś na szczęście nie musimy przygotowywać jej w taki sposób, ponieważ do dyspozycji mamy bardzo szeroki wybór garnków, które potrafią znacznie różnić się od siebie. Warto znać te różnice, ponieważ z taką wiedzą o wiele łatwiej będzie nam wybrać garnki odpowiednie do naszej kuchni.

Decydując się na zakup garnków, wybierajmy te wykonane ze stali nierdzewnej. Bardzo ważnym jest, aby taka stal miała oznaczenie 18/10, które informuje nas, że zawiera ona 18% chromu oraz 10% niklu. Jest to standard europejski, a taki skład w znacznym stopniu chroni stal przed negatywnym działaniem kwasów. Kwasy występujące w różnych składnikach mogą nie tylko powoli uszkadzać stal, ale także wchodzić z nią w reakcje chemiczne, co bardzo źle wpływa na nasze zdrowie. Jeżeli zależy nam na wykluczeniu możliwości powstawania takich reakcji, wówczas doskonałym wyborem będą garnki emaliowane, czyli takie, jakich używały nasze mamy i babcie. Dzisiejsza emalia jest jednak znacznie mocniejsza i bardziej ekologiczna od tej sprzed kilku dekad. Czym jednak jest ta powłoka? Emalia jest środkiem powstałym ze sproszkowanego szkła, jej zadaniem jest zabezpieczyć stal przed niepożądanym działaniem różnych czynników. Ważne jest jednak to, aby garnek był pokryty emalią z obu stron. W ten sposób mamy pewność, że ze stali do potrawy nie dostaną się żadne niechciane związki chemiczne. Zarówno do zup jak i zapiekania chętnie wybierane są ciężki garnki żeliwne. Stosowane były już dawno temu i zawsze ceniono je za to, że były grube. Dzięki temu taki garnek nagrzewa się stopniowo i równomiernie, więc ryzyko przypalenia się potrawy jest znacznie mniejsze niż w przypadku garnków z cienkiej stali. Ponad to garnki żeliwne długo utrzymują temperaturę, co przydaje się podczas duszenia i gotowania zup. Są one także bardzo wytrzymałe, więc można je wykorzystywać również w piekarniku, bez obaw o uszkodzenia.

W dobrej kuchni powinien znaleźć się taki sprzęt, który będzie w pełni pasował do naszych przyzwyczajeń podczas gotowania. Wybierając garnki, wybierajmy je nie tylko ze względu na ich wygląd i funkcjonalność, ale także to, czy nie mają one negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Kiedy gotujemy zupę, zależy nam na tym, by była najsmaczniejsza. Również dlatego warto wybierać takie garnki, które posiadają powłokę ochronną, taką jak emalia. Bez niej istnieje ryzyko, że do wody będą dostawać się niepożądane substancje chemiczne, które niekorzystnie wpływają zarówno na zdrowie, jak i smak potrawy. Garnki emaliowane są również bardzo ładne, mogą występować w różnych wzorach i doskonale sprawdzają się na prezent.

źródło: https://naczynia.olkusz.pl/